lunes, 3 de octubre de 2011

El relleu de asia

Àsia Central és una regió d'Àsia que va des de la mar Càspia fins a les fronteres de Xina i de les de Rússia fins a Àsia del Sud. Àsia Central s'ha caracteritzat històricament pels seus pobles nòmades i per la Ruta de la Seda.%[1] Com resultat ha estat la via per la qual s'han mogut persones, béns i idees entre Europa, Orient Mig, Àsia del Sud i Àsia Oriental.%[2]



Existeixen diverses definicions del que constitueix Àsia Central. Actualment se segueix la definició de la subregión de l'ONU que la compon de cinc repúbliques ex-Soviètiques Kazajistán, Kirguistán, Tadjikistan, Turkmenistan i Uzbekistan. En ocasions, per raons ètniques s'inclouen Mongòlia, Afganistan, Pakistan del Nord, Iran del Nord-est, Nortoeste d'Índia i el Xinesa de l'Oest. En ocasions s'àmplia encara més per a acollir altres parts de Xina menge Qinghai, Tíbet, Gansu i Mongòlia Interior així com el sud de Sibèria.



Previ al naixement de Mahoma i durant l'Edat Mitjana la regió estava composta de pobles iranios%[3] %[4] que incloïa a sogdianos i corasmios sedentaris i a escitas i alanos semi-nòmades. La població sedentària juga un important paper en la història de la zona, així els tayikos, pastunes, pamiris i altres pobles iranios segueixen presents en la zona. Però després de l'expansió dels pobles túrquicos, es va convertir també en pàtria de uzbekos, kazajos, kirguís i uigures de manera que en ocasions Àsia Central rep el nom de Turquestán.

No hay comentarios:

Publicar un comentario